Doç. Dr. Gürkan İRSEL'in, "KATLANABİLİR, SİLİNDİRİK KESİCİLİ SAP PARÇALAMA MAKİNESİ" isimli patenti 21.12.2023 tarihinde yayınlanmıştır.

Buluş, ayçiçeği saplarını kesici bıçaklar yardımıyla keserek toprağa organik madde olarak geri dönüştürmekte ve bu işlem sonucunda toprakta yaklaşık 10 kg kimyasal gübreye eşdeğer miktarda azot sağlanmaktadır. Bilgisayar destekli mühendislik yöntemleri ile modellenmiş ve analizleri gerçekleştirilmiş olan bu tasarımın yakıt tüketimi mevcut sistemlere göre %50 daha az olmakta, işlem hızı ise iki kat fazla olmaktadır.

Silindirik tasarım, yüzeyde yabancı maddelerin toplanmasını önlemekte ve kesici bıçaklar belirlenen derinlikten daha fazla zemine dalmamaktadır. Mevcut sistemlerde görülen güvensiz ağırlık ayarlarının aksine, bu tasarımda silindirik kesici sistemin konstrüksiyonuna su doldurularak sistem ağırlığı ve buna bağlı olarak kesme kuvveti ayarlanabilmektedir. Bu özellik sayesinde güvenli ve çevreye zarar vermeyen ergonomik bir çözüm sunulmaktadır.

Katlanabilir yapısı, makinenin karayollarında güvenli bir şekilde taşınabilmesine olanak tanımakta olup, yol pozisyonunda genişliği 2.8 metreye indirilmektedir. Mevcut sistemlerden farklı olarak, özel bir açıyla yerleştirilen bıçaklar bileme gereksinimi duymamaktadır. Ayrıca, kesici bıçakların açılı yapısı, zemindeki diğer yabancı maddeleri keserek toprağın gevşetilmesini sağlamakta, bu gevşek yapı yüzeyde homojen bir su tutulumunu artırarak yağmur suyunun verimli bir şekilde kullanılmasına olanak tanımaktadır.

Bu makine, daha önce gerçekleştirilen prototip çalışmaları ışığında 20 bin dönüm arazinin işlenmesini bakım gerektirmeksizin gerçekleştirebilmektedir. Çalışma hızı 12-25 km/saat arasında değişmekte olup, traktör güç gereksinimi 150-180 beygir gücündedir. Yan kanatlarda bulunan kesiciler, mafsal bağlantıları sayesinde +/- 5 derece hareket edebilme özelliğine sahiptir. Çeki sistemi ise eğim dengeleme mekanizması ile donatılmıştır.

Makine, ıslak, kuru ve tavlı yüzeylerde çalışabilmekte olup, mevcut sistemlere kıyasla yaklaşık %50 daha az yakıt tüketmektedir. Bilgisayar ortamında geliştirilmiş tasarımı sayesinde, hasara uğraması muhtemel bölümler cıvata bağlantılı elemanlar üzerinde konumlandırılmıştır. Bu yenilikçi tasarım, tarımsal faaliyetlerde güvenilir, çevre dostu ve verimli bir alternatif sunmaktadır.

Buluş TÜBİTAK 1512 GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI’ 2180668 nolu projesi ile üretilmiştir. Proje kapsamında EDİRNE MAKİNE ARGE MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK LİMİTED ŞİRKETİ kurulmuş ve Trakya Teknoparkta yer almaktadır.

Ek Resimler
Bu içerik 29.11.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.